7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is één van de belangrijkste stappen als je een baan wil scoren. Het kennismakingsgesprek is voor jou namelijk hét moment om jezelf te verkopen voor de baan!

Een sollicitatiegesprek kan spannend zijn maar dit is ook een kans om je kennis en vaardigheden en nog wel belangrijker, jouw persoonlijkheid en ambities te delen. Tegelijkertijd kom je ook te weten of de functie en de collega’s of leidinggevende die je spreekt bij jou passen. Deze 7 tips gaan ervoor zorgen dat jij zo goed mogelijk je sollicitatiegesprek in gaat.

1. Wees voorbereid
Zorg ervoor dat je het bedrijf waar je gaat solliciteren goed kent. Bezoek onder andere de website en sociale media van het bedrijf. Zorg ervoor dat je alle ins en outs over het bedrijf kent zodat je alle zo goed mogelijk kunt beantwoorden.

Weet met wie je in gesprek gaat. Alles kan ervoor zorgen dat jij een zo goed mogelijke indruk maakt op degene bij wie je op gesprek gaat. Dit is tenslotte dé persoon die bepaalt of jij bij het bedrijf past. Zoek degene op via LinkedIn zodat je alvast een beeld bij de persoon hebt.

Oefen het gesprek. Dit is misschien wel de belangrijkste voorbereiding. De meeste recruiters stellen elk gesprek dezelfde vragen. Waarom wil je bij ons werken? Waarom pas jij bij ons bedrijf? Waar zie jij jezelf over 5 of 10 jaar? Dit zijn een aantal vragen die in bijna alle sollicitatiegesprekken voorkomen. Hoe vaker je deze gesprekken oefent hoe makkelijker je antwoord kunt geven over deze vragen.

2. Kleed je gepast
Niet elk bedrijf/organisatie kleedt zich hetzelfde. Check vooraf de website & sociale media om te zien hoe de werknemers binnen het bedrijf gekleed zijn. Is iedereen in pak, casual of misschien wel een heel andere kleding stijl. Dit kan je helpen om een goede eerste indruk te maken en dit zorgt ook niet voor verrassingen.

3. Zorg voor een goede eerste indruk
De eerste indruk is heel belangrijk bij een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je op tijd bent voor het gesprek. Kijk van tevoren of er files zijn, of de trein vertraging heeft of dat er een staking is. Kom je te laat of juist veel te vroeg gaat dit ten koste van een goede first impression. Is het gesprek online, check dan van tevoren of alles goed werkt.

Begroet je interviewers met een glimlach, geef een goede hand en zorg voor prettig oogcontact. Maak voor het gesprek een eenvoudig praatje met de interviewers zodat je meteen een goede indruk achter laat. Een positieve kijk op jou voordat het gesprek werkelijk begint, is goed voor jouw kansen.

4. Lichaamstaal
Het gaat er niet altijd om wat je zegt maar ook om hoe je het zegt. De manier waarop je iets communiceert is belangrijk. Vertel je enthousiast over een onderwerp laat dit dan ook blijken en andersom natuurlijk ook. Laat zien dat je luistert door te knikken en glimlach als de interviewer een grap maakt of vertelt hoe leuk het is om bij zijn organisatie te werken.

Een aantal tips voor tijdens het gesprek: leun niet te ver naar achter of naar voren, spiegel de interviewer, gebruik je handen tijdens het praten en neem een open houding aan. Bereid dit goed voor want het is niet makkelijk om je lichaamstaal tijdens een gesprek te sturen.

5. Waarom ben jij de beste kandidaat?
Het sollicitatiegesprek is hét moment om jezelf te verkopen. Zorg er dus voor dat je wat hebt om over te vertellen. In de meeste vacatures staan een aantal competenties/kwaliteiten waar de werkgever naar zoekt. Zorg dat je jouw kennis, ervaring en vaardigheden benoemt. Vertel ook waaruit blijkt dat je over deze vaardigheden beschikt. Denk ook goed na over de vaardigheden die je minder beheerst zodat de interviewer ziet dat je een goed zelfbeeld hebt.

6. Zorg voor een goede motivatie
Een organisatie is altijd benieuwd naar jouw motivatie. Hier komt je voorbereiding goed van pas want de vragen die je krijgt over jouw motivatie kun je goed voorbereiden. Zorg er dus voor dat je een goede motivatie gereed hebt. Kun je niet goed motiveren waarom je bij de opdrachtgever wil werken of waarom je juist deze functie wil gaan uitoefenen dan weegt dit vaak zwaar mee in de evaluatie van jouw sollicitatiegesprek.

7. Stel zelf vragen
Een sollicitatie werkt twee kanten op. Ben dus niet bang om zelf ook vragen te stellen. Wat is de samenstelling van het team? Wat vind je zelf leuk aan het werken bij dit bedrijf? Hoe zien jullie de invulling van deze functie zelf voor je? Dit zijn een aantal vragen die kunt stellen bij een sollicitatiegesprek. Je kunt deze vragen voorbereiden maar het is ook goed om de vragen te stellen die tijdens het gesprek in je op komen. Dit zijn voor jou naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste vragen op dat moment.

Kom op sollicitatiegesprek bij Totality
Bij Totality zijn we altijd op zoek naar nieuw talent en we snappen dat een sollicitatiegesprek extra spanning met zich mee kan brengen. Je mag dus altijd je gesprek komen oefenen, wellicht zijn wij wel een match 😉. Mocht je geïnteresseerd zijn neem dan contact met ons op. Wij ontmoeten je graag!