CDD Analist bij Totality: wat houdt dit nou eigenlijk in?

Customer Due Diligence (CDD)

Het zal je vast niet zijn ontgaan; de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) die voorschrijft dat - onder andere - instellingen als banken zich moeten houden aan een wet die bedoeld is om te voorkomen dat er geld wordt geïnvesteerd in terrorisme en zwart geld wordt witgewassen.

Om aan deze wet te kunnen voldoen, zijn instellingen als banken verplicht om een CDD beleid op te stellen en te voeren. Vervolgens dien je als instelling te weten wie je klanten zijn en dien je hiervoor het KYC principe toe te passen.

Bij Totality | careers in banking bieden wij de kans om binnen de bancaire sector in dit uitdagende vakgebied aan de slag te gaan, jezelf te ontwikkelen en eventueel te specialiseren in onderwerpen als crypto, sancties of transacties.

Wat is het verschil tussen KYC en CDD?

KYC staat voor Know Your Client, wat inhoudt dat de bank nieuwe (en bestaande) klanten dient te identificeren en de bijbehorende risico’s in kaart brengt en inschaalt.

CDD staat voor Customer Due Diligence en omvat het beleid wat wordt uitgevoerd om de klanten te kunnen identificeren, de bijbehorende risico’s in kaart te brengen en deze te kunnen beheren.

De CDD Analist houdt zich bezig met het uitvoeren van dit beleid. Iedere bank bepaalt zelf hoe dit beleid eruit ziet en hoe dit wordt uitgevoerd, wat het vervullen van deze functie binnen de bancaire sector zeer divers, complex maar bovenal uitdagend maakt!

CDD Analist

Wat doet een CDD Analist?

Vanuit de Wwft is verplicht gesteld dat de bank in een klantonderzoek kijkt of er risico’s zijn dat een klant geld witwast of helpt om terrorisme te financieren. Hiervoor dient het volgende uitgevoerd te worden door de CDD Analist:
 • Vaststellen wie de klant is;
 • Controleren of de klant iemand vertegenwoordigt en mag vertegenwoordigen;
 • Achterhalen wie de uiteindelijke belanghebbende van de klant is;
 • Vaststellen wat het doel van de klant is; 
 • Controleren of de klant ongebruikelijke transacties verricht (monitoren).

Daarnaast is de bank verplicht voor de CDD Analist om, in het geval van een ongebruikelijke transactie, melding te maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland.

Als CDD Analist doe je dus onderzoek naar de nieuwe en bestaande klanten van de bank, breng je in kaart welke activiteiten deze klant verricht en welke risico’s dit met zich meebrengt.
Dit doe je door middel van;
 • (telefonisch) contact met de klant op te nemen om gerichte vragen te stellen;
 • een dossier op te stellen met jouw bevindingen;
 • integriteitsriciso’s te herkennen en te analyseren;
 • de onderzoeksresultaten kwalitatief binnen de daarvoor gestelde termijn vast te leggen.

Hoe word ik CDD Analist bij Totality en wat zijn de doorgroeimogelijkheden?


Voor onze opdrachtgevers binnen de bancaire sector zijn wij doorlopend op zoek naar enthousiaste, ambitieuze, analytische professionals die zich (verder) willen ontwikkelen binnen het CDD vakgebied.

Het is hierbij gewenst dat je beschikt over een afgeronde HBO- of WO-opleiding, die bij voorkeur is toegespitst op het gebied van Bedrijfseconomie, Rechten of Criminologie.

Daarnaast is aanvullende kennis en/of ervaring binnen het vakgebied vereist, zoals een CDD of Wwft opleiding of eerdere werkervaring waarbij je kennis hebt opgedaan in het doen van klantonderzoeken.

Verder ben je (uiteraard) analytisch ingesteld, ben je bereid om geheel zelfstandig complexe dossiers op te pakken, weet je snel en duidelijk tot de kern te komen en ben je leergierig.

Beschik jij al over enige werkervaring binnen het CDD vakgebied? Dan zetten wij jou graag in op een functie waarbij je bijvoorbeeld collega’s gaat coachen, dossiers gaat tegenlezen, of je gaat specialiseren in een specifiek CDD onderwerp!

Als CDD Analist ga je dus voor één van onze opdrachtgevers aan de slag, maar geniet je van de voordelen van een (vast) dienstverband bij Totality (op basis van een 36-urige werkweek):

 • een startsalaris tussen de €2.944 en €4.800 per maand;
 • een vervolgsalaris tussen de €3.445 en €7.500 per maand;
 • 25 vakantiedagen;
 • fijne secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een reiskostenvergoeding, pensioenregeling, thuiswerkfaciliteiten, een persoonlijk betrokken Relatiemanager en onbeperkt studiebudget waarmee je toegang hebt tot (vakinhoudelijke) opleidingen en trainingen;
 • de kans om jezelf snel te ontwikkelen binnen verschillende opdrachtgevers;
 • gezellige netwerk- en medewerkersbijeenkomsten samen met je Totality collega’s!


Vacature voor Junior CDD Analist                               Vacature voor CDD Analist