CDD Analist; geen dag is hetzelfde

WAT HOUDT HET IN OM CDD ANALIST TE ZIJN? EN AAN WELKE WERKZAAMHEDEN MOET JE DAARBIJ DENKEN?

Interim Professional Largo de Vlieger is CDD Analist bij één van onze opdrachtgevers en vertelt je graag meer hierover in zijn blog.

"Inmiddels ben ik alweer een aantal jaar Interim Professional bij Totality | careers in banking waar ik verschillende opdrachten heb uitgevoerd, voornamelijk binnen Private Banking en Vermogensbeheer. Dit jaar heb ik echter een andere weg ingeslagen; ik besloot mijn kennis en kunde uit te breiden naar het CDD-domein. CDD is momenteel helemaal 'hot' in de financiële wereld en je leest of hoort er nagenoeg iedere dag wel iets over in het nieuws. Een reden voor mij om meer ervaring hierin op te doen en samen met Totality te kijken naar een passende opdracht. Sinds februari werk ik voor een opdrachtgever in de financiële dienstverlening, als CDD Analist op de afdeling Zakelijke Relaties".

Maar, hoe ziet mijn opdracht er dan precies uit?
Samen met 8 collega's voer ik een CDD-onderzoek uit bij alle complexe zakelijke klanten waarbij nog niet eerder een risicoanalyse is uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit het signaleren en analyseren van eventuele integriteits- en bancaire risico's. Middels mijn onderzoek kunnen we klanten tijdig op eventuele risico's wijzen; zowel op financieel-, economisch- als op juridisch vlak. Maar ook voorkomen we zo dat onze diensten worden misbruikt voor criminele activiteiten zoals witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Het onderzoek doe ik door middel van bestaande bronnen, bijvoorbeeld het Kadaster, media en het betalingsverkeer, of door gesprekken te voeren met de klant. Indien ik vind dat er sprake is van bepaalde risico's geef ik een advies over de toekomst van de klantrelatie. Die bevindingen en conclusies leg ik vervolgens vast in een CDD-rapport.

Wat ik zo leuk vind aan de rol CDD Analist is dat iedere dag anders is.
Niets is wat het lijkt en ik weet van tevoren niet wat ik ga tegenkomen. Ik maak écht een verschil in deze functie en dat maakt het zo uitdagend voor mij. Afwisseling is er ook in mijn werkzaamheden. Enerzijds komt het aan op het bestuderen van dossiers: analyse, oordeelsvorming en rapportage. Maar anderzijds is er ook regelmatig afstemming met de klantverantwoordelijke of met de klant zelf om nóg meer inzicht te krijgen in activiteiten of transacties. Kortom; een veelzijdige functie die me scherp en gemotiveerd houdt en dat zoek ik zeker ook in detachering.

Maar binnen het CDD domein is zo veel meer dan alleen maar de rol van CDD Analist.
Ik wil mij hierin zeker verder ontwikkelen, bijvoorbeeld als CDD Analist Complex Legal & Coporate Structures. Of misschien wel op de stoel van control als First Line Monitoring Specialist CDD. In ieder geval ambities genoeg en ik krijg bij Totality | Careers in banking alle ruimte en medewerking deze waar te maken! "