LinkedIn inzetten om baankansen te vergroten

Er zijn veel manieren om als (jonge) professional een nieuwe uitdaging te vinden. Wanneer je op zoek bent naar een baan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van vacaturesites zoals Indeed of Jobbird, een oproep doen via je persoonlijke netwerk of aanwezig zijn op verschillende netwerkevenementen of vakbeurzen en conferenties. Voor velen is LinkedIn ook een belangrijke tool bij het vinden van werk. Maar hoe zet je dit zakelijke social media kanaal optimaal in om jouw baankansen te vergroten? In dit blog van Totality geven we je onze favoriete tips!

Optimaliseer je LinkedIn profiel

Voor we je onze tips geven bij het gebruik van LinkedIn om baankansen te vergroten, is het belangrijk dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Zorg ervoor dat je profiel volledig ingevuld is, met een professionele profielfoto en een pakkende samenvatting over wie jij bent als persoon, als collega en wat je skills en ambities zijn. Dit geeft een toekomstige werkgever een beter beeld over wie er nu eigenlijk solliciteert naar een openstaande vacature.

Tips voor LinkedIn bij het zoeken van een baan

LinkedIn is ontstaan als platform om zakelijk te netwerken. Op dit social media kanaal kun je dan ook gemakkelijk professioneel contacten onderhouden. Tevens krijg je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden met connecties van je bestaande netwerk - erg handig dus! Wanneer je LinkedIn wilt inzetten om je baankansen te vergroten, zijn een aantal onderdelen belangrijk om te onthouden. Totality zet ze voor je op een rijtje:

Breid je zakelijke netwerk uit

Zoals we eerder al hebben aangeven is LinkedIn een kanaal om in contact te blijven met je zakelijke netwerk, maar ook om nieuwe connecties te maken. Wees actief op de tijdlijn, zodat contacten van jouw contacten bekend worden met je naam. Verbind met professionals die werkzaam zijn in jouw branche, inclusief voormalige collega’s, medestudenten en mensen die werken bij bedrijven waar jij interesse in hebt. Wanneer je meer kans wilt hebben dat een connectie jouw uitnodiging accepteert, is het verstandig om deze te personaliseren: stel jezelf voor, leg uit waar jouw interesses en ambities liggen en geef aan dat je interesse hebt in het werk dat de persoon doet.

Een slimme manier om je netwerk op LinkedIn uit te breiden is door je aan te sluiten bij LinkedIn groepen die relevant zijn binnen jouw vakgebied. Wees actief binnen deze groepen en neem dan ook regelmatig deel aan discussies die plaatsvinden binnen de groep. Door waardevolle inhoud te delen en activerende vragen te stellen aan anderen, vergroot je je zichtbaarheid en geef je jezelf meer ruimte om relaties op te bouwen met andere professionals.

Publiceer interessante inhoud

Het schrijven en publiceren van relevante content die gerelateerd is aan jouw vakgebied is een goede manier om jezelf te laten zien aan je connecties. Je geeft jezelf de mogelijkheid om je expertise te delen met anderen, door interessante en vernieuwende informatie te delen kom je over als een deskundige binnen jouw branche! Wanneer een potentiële werkgever een kijkje neemt op jouw LinkedIn-profiel zal deze onder de indruk zijn van jouw kennis binnen de branche en zal dit mogelijk jouw baankansen vergroten.

Deze content kan uit nieuwigheden binnen jouw vakgebied bestaan of projecten die je succesvol afgerond hebt, maar ook uit aanbevelingen van oud-collega's, leidinggevenden of opdrachtgevers. Door het delen van aanbevelingen kun je jouw geloofwaardigheid versterken en zien je connecties dat anderen je vaardigheden waarderen.

Solliciteren via LinkedIn

Naast dat LinkedIn zich perfect leent als kanaal om te netwerken wordt het ook steeds groter als vacaturesite. Omdat LinkedIn bekend is met jouw zakelijke profiel is het gemakkelijk om een match te vinden met een openstaande vacature. Je kan hier ook vaste voorkeuren instellen en aangeven dat je meldingen wilt ontvangen wanneer er een vacature online komt die bij jouw wensen past.

Wanneer je de bedrijfsprofielen van jouw favoriete merken of bedrijven binnen de branche volgt op LinkedIn, ben je ook als eerste op de hoogte wanneer zij een vacature online zetten. Door deze meldingen aan te zetten vergroot je jouw baankansen bij een werkgever die je aanspreekt.

Wees actief en consistent

Wanneer je regelmatig actief bent op LinkedIn door te reageren op berichten, te delen, te reageren op opmerkingen en je netwerk te onderhouden, blijf je consistent zichtbaar op de tijdlijn van een connectie. Dit zorgt ervoor dat jij top-of-mind bent wanneer ze op zoek zijn naar een professional die een functie binnen jouw branche kan vervullen.

Reageren op recruiters is vaak een slimme zet! Door een goede relatie met deze connecties te onderhouden, ook al bieden zij op dit moment geen passende functie aan, zullen zij eerder aan je denken wanneer er een functie beschikbaar komt die wel bij jouw vaardigheden en ambities past. Door aan te geven waar jij als werkzoekende naar op zoek bent in een functie, vergroot je je baankansen!

Het vergroten van je baankansen via LinkedIn is niet zo 1, 2, 3 geregeld, maar is verre van onmogelijk. Door enig geduld en consistentie breid je jouw profiel, je netwerk en de betrokkenheid van en met je connecties uit.

Ben je op zoek naar een uitdagende baan binnen de bancaire sector of ben je benieuwd of jouw profiel aansluit op onze openstaande vacatures? Neem dan contact op met het recruitmentteam van Totality, wij staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek.