Startersbaan: de reis van een young professional!

Als je als vers afgestudeerde student je intrede maakt op de arbeidsmarkt kan dit heel overweldigend en spannend zijn. Het is eindelijk tijd om al het harde werk dat je in je studietijd hebt gestoken in het dagelijks leven toe te gaan passen! Er rest een aantal belangrijke vragen voordat je aan jouw reis als werkzoekende gaat beginnen. Bij welk type bedrijf wil je aan de slag gaan? En wat maakt een functie geschikt voor jou als starter?

Gelukkig heb je tijdens je studie al wat ervaring mogen opdoen bij projecten en stages, maar nu begint het echte werk pas! Dit is de kans om jezelf te ontdekken binnen een of meerdere branches en te groeien als professional. In dit blog van Totality verkennen we de reis die jij als young professional maakt bij het zoeken van een leerzame startersbaan. Daarnaast bekijken we ook de uitdagingen, leermomenten en successen waar je mee te maken zult krijgen!

Op zoek naar een uitdagende en leerzame startersbaan? Ontdek de flexibele banking vacatures van Totality.

 

1. Jezelf leren kennen als professional

Na zo’n 4 jaar studeren heb je een sterke basis met veel kennis kunnen leggen, externe opdrachten zoals projecten voor verschillende bedrijven gedaan en je stages hebben je de eerste kneepjes van het vak geleerd. Mogelijk heb je kennisgemaakt met branches waarin jij je thuis voelt en branches die jou juist totaal niet liggen. Nu je fulltime aan de slag gaat binnen jouw vakgebied ga je dieper graven naar waar jouw interesses en expertise (kunnen) liggen. Het is belangrijk om de tijd te nemen jouw passies te ontdekken en te begrijpen wat voor functie bij jou als persoon past - je gaat er immers dagelijks mee aan de slag. Binnen het proces van jezelf leren kennen als young professional is het verstandig je waarden, interesses en doelen voor jezelf in kaart te brengen.

Heb jij ondersteuning nodig bij het in kaart brengen of identificeren van jouw droom-startersbaan? Totality kan je helpen bij het vinden van de juiste fit. Doe hier bijvoorbeeld de gratis miniscan (MyDrives) voor het ontdekken van jouw drijfveren of vraag een gesprek aan met een van onze Talent Specialisten.

 

2. Werken om te leren

Tijdens het zoeken naar een startersbaan kom je eindeloos verschillende functies tegen. Eenzelfde functie bij bedrijf X kan tegenovergesteld zijn bij bedrijf Y, terwijl ze op de vacaturesite dezelfde naam hebben! Hoewel het belangrijk is om iets te zoeken dat qua kenmerken goed bij je past, is het niet geheel onverstandig om ook eens verder te kijken: wie weet geeft een taak die jou in de eerste instantie afschrikt in de praktijk juist de voldoening waarnaar je op zoek bent!

Wanneer je van start gaat bij jouw eerste baan komt het vaak voor dat je eerste baan niet exact overeenkomt met je droomfunctie, maar de ervaring die je hier opdoet bied je unieke leermogelijkheden én mogelijkheden om te netwerken. Het is belangrijk open te staan voor nieuwe uitdagingen, deze kunnen je vaardigheden verbeteren en nieuwe mogelijkheden bieden.

Wil jij veel ervaring opdoen in jouw eerste jaren als young professional? Ontdek dan de voordelen van detachering bij Totality! Ga aan de slag in de banking sector en verbeter jouw kennis en ervaring door middel van kortdurende projecten en opdrachten.

 

3. Verbreed je netwerk

Wanneer je net begint als young professional moet je nog veel leren binnen de functie en de branche waarin jij actief bent. Daarnaast is je netwerk waarschijnlijk nog niet heel breed. Het is daarom belangrijk om de eerste jaren op zoek te gaan naar mentorschappen die jou de kneepjes van het vak kunnen meegeven, terwijl je tegelijkertijd professionele relaties opbouwt. Veel banen die beschikbaar komen worden niet eens geadverteerd, dus een goed onderhouden netwerk helpt jou om in contact te komen met potentiële werkgevers!

 

4. Positieve mindset

Het vinden van een eerste baan die bij je past gaat niet zonder vallen en opstaan - het kan een hele uitdaging zijn! Vooral wanneer er ook afwijzingen bij komen kijken. Daarom is het behouden van een positieve mindset essentieel binnen dit proces. Een afwijzing betekent niet per se dat jij als professional niet waardevol bent, het is een kans om te groeien en je sollicitatievaardigheden te verbeteren.

Nieuwsgierig naar de tips van Totality voor een geslaagd sollicitatiegesprek? Bekijk ze in het blog: 7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!

 

5. De juiste fit vinden

Het is belangrijk dat je een baan vindt waar je je op je gemak voelt en de ruimte krijgt je te ontwikkelen en te leren. Overweeg daarom factoren zoals bedrijfscultuur, waarden, werk-privébalans en doorgroeimogelijkheden. Het is dan ook cruciaal dat je niet alleen focust op het krijgen van een baan, maar op de juiste fit. Een goed gevoel na je eerste gesprek(ken), goede arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden zijn op termijn mogelijk meer waard dan het hoogst haalbare startsalaris.

De reis van het afstuderen naar het aan de slag gaan bij jouw eerste startersbaan is een heus avontuur; een periode van zelfontdekking, leermomenten en volharding. Totality kan je helpen bij het vinden van de juiste fit. Doe hier bijvoorbeeld de gratis miniscan (MyDrives) voor het ontdekken van jouw drijfveren of vraag een gesprek aan met een van onze Talent Specialisten, te vinden op de “over” Totality pagina.