Werken als Interim Professional, mét een beperking

Marianne Wiersma (39) is Interim Professional bij Totality en werkt momenteel als Senior CDD Analist bij één van onze opdrachtgevers. Marianne heeft een beperking, ze zit in een rolstoel. Hoe kijkt zij aan tegen diversiteit en het vervolg hierop, inclusie? En hoe gaat de financiële sector om met mensen met een beperking of handicap? Ze deelt graag haar visie.

“Tot 2016 heb ik van het voorrecht mogen genieten om nooit iets te mankeren. Totdat ik steeds moeilijker ging lopen en in 2018 deels in een rolstoel belandde. Een fikse verandering. Ik heb veel aanpassingen moeten doen in mijn leven, zowel privé als zakelijk. In 2020 ben ik bij Totality aan de slag gegaan, met een opdracht als Senior CDD Analist bij Triodos Bank. Voor mij is Totality een ‘perfect fit’ door te denken in mogelijkheden, oplossingsgericht te werken en vooral de menselijke touch die binnen de hele organisatie geldt. Recentelijk ben ik afgestudeerd voor Bedrijfskunde MER met als scriptie-onderzoek het ‘detacheren van mensen met een arbeidsbeperking’. Een boeiend onderwerp waar diversiteit in de basis ligt en waar één blog eigenlijk onvoldoende is.

De rolstoel hoort bij mij, maar ik bén geen rolstoel
“Voor mij is diversiteit en inclusie (het vervolg er op) een heel belangrijk onderwerp, omdat ik van mening ben dat iedereen die het wil mee moet kunnen doen. Dit geldt zowel voor de maatschappij als geheel als voor de arbeidsmarkt. In mijn perfecte wereld zou het normaal moeten zijn dat iedereen mee kan doen, op hun eigen niveau. Dat de gehele maatschappij niemand meer buitensluit en niemand het gevoel krijgt minderwaardig (invalide) te zijn. Uit deze zin blijkt tevens dat ik het bestempelen van iemand die een beperking of handicap heeft als invalide niet prettig vind. De rolstoel hoort inmiddels wel bij me, maar ik ben niet die rolstoel.

Wat valt er te winnen voor de financiële sector op diversiteit en inclusie?
“In één woord: veel. Zowel in financiële sector als binnen de detachering. Ik hoop dat we ooit op een punt komen dat vacatures niet over eisen gaan maar over gevraagde competenties. Hiermee krijg je én het talent wat je zoekt met de competenties die in een team mogelijk ontbreken, én haal je onbewuste uitsluiting grotendeels uit je vacatures.

In mijn geval heeft Totality dit effectief gedaan. Op papier voldeed ik totaal niet aan de vacature-eisen die staan voor een CDD Analist binnen welke bank dan ook. Ik had mijn HBO nog niet af en kon niet fulltime werken doordat ik nog maar net uit een revalidatietraject kwam. Voor veel opdrachtgevers of detacheerders is dan de drempel te hoog om de stap te zetten je de kans te geven. Terwijl onderzoeken hebben uitgewezen dat teams waar diversiteit de norm is en waar mensen met arbeidsbeperkingen in het team zitten de productiviteit verhoogt, het ziekteverzuim daalt en de teams creatiever worden in oplossingen vinden.

Ik denk dat wat Totality en (sommige) opdrachtgevers hierin doen mooie stappen zijn. Niet bang zijn om buiten de kaders te denken, hulp te vragen aan mensen of ondernemingen die al meer ervaren zijn en vooral stappen te zetten, hoe klein dan ook, om inclusie te bevorderen.

Hoe ik met scriptie hoop bij te dragen aan meer inclusie
Voor mij is het heel mooi om te zien hoe zaken die in mijn scriptie naar voren gekomen zijn langzaamaan geïmplementeerd worden en er zo stapje voor stapje meer inclusie ontstaat. Dat het soms uitdagend is zal ik zeker niet ontkennen, zeker als detacheerder ben je afhankelijk van het meekrijgen van de opdrachtgevers. Vooral belangrijk is beseffen dat de wereld (nog) niet perfect is, en het gesprek open te houden. Ook als het soms schuurt tussen hoe je denkt dat de realiteit is en wat de realiteit daadwerkelijk is.

Als laatste wil ik nog meegeven: durf de (lastige) vragen te stellen en te beseffen dat niemand alle antwoorden heeft, en dat niemand perfect is.”