Wft’s: alles wat je moet weten

Wellicht ben je de term "Wft" wel eens tegengekomen als een vereiste in een vacaturebeschrijving. Maar wat is een Wft precies? Waarom wordt hierom gevraagd? En hoe behaal je een Wft? In deze blog legt Totality alles uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent!

Wat is een Wft en wat betekent dit?

De afkorting Wft staat voor Wet financieel toezicht. Deze wet is een cruciale regelgeving die banken en verzekeraars onder toezicht van de Rijksoverheid plaatst, waardoor consumenten en bedrijven worden beschermd tegen financiële misstanden. Dit kan variëren van onjuist afgehandelde declaraties bij verzekeraars tot foutief verwerkte overboekingen bij banken. Binnen de Nederlandse overheid zijn de Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wft, wat van belang is voor de stabiliteit van financiële systemen, de efficiëntie van marktwerking en de bescherming van consumenten.

Kortom, Wft is niet alleen een wettelijk kader dat financiële instellingen reguleert, maar het heeft ook gevolgen voor medewerkers die in deze sector willen werken. Het biedt inzicht in de regels en normen waaraan financiële instellingen moeten voldoen, terwijl het tevens zorgt voor een veiliger en betrouwbaarder financieel landschap voor consumenten en bedrijven.

Waarom heb je dit nodig?

Voor professionals in de financiële sector speelt de Wft een directe rol - vooral bij functies zoals financieel adviseur, waar een Wft-diploma vaak vereist is. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zaken professioneel worden afgehandeld, of het nu gaat om een schadeclaim of advies over hypotheken. Met een Wft-diploma toont een financieel adviseur aan dat hij of zij vakbekwaam is en beschikt over de juiste kennis en vaardigheden.

Het diploma dat je behaalt, bepaalt welke producten en diensten je mag adviseren. Het Wft Basis-diploma voorziet je van alle essentiële financiële basiskennis en stelt je in staat om vragen te beantwoorden over betalen, sparen en verzekeringen. Daarnaast verbetert het behalen van een Wft-diploma niet alleen je CV, maar helpt je ook om een beter inzicht te krijgen in je eigen financiële situatie. Kortom, een win-winsituatie!

Wft-modules

Er bestaan diverse Wft-modules, elk met een eigen diploma. Je hebt de mogelijkheid om een van deze Wft-diploma's te behalen, maar vaak wordt er door de opdrachtgever ook gevraagd om meerdere Wft's te bezitten/behalen. Welke van deze diploma's relevant zijn, hangt af van je functie. Er worden negen verschillende modules onderscheiden:Vaak staat in de functieomschrijving van de vacature waarop je solliciteert aangegeven welke van deze Wft-diploma's vereist zijn. Soms biedt je functie de mogelijkheid om een volgend Wft-diploma te behalen om zo je kennis verder uit te breiden. In de meeste gevallen is echter minimaal Wft Basis vereist, dat je kunt combineren met één van de andere acht specialisaties. Vaak zijn er meerdere Wft's nodig om in een opdracht te starten.

Wil je bijvoorbeeld aan de slag als Financieel Adviseur Wonen Virtueel? Dan zijn de Wft Basis, Wft Vermogen en Wft Hypothecair Krediet vereist om te kunnen starten. Heb je nog geen idee met welke Wft je wil gaan starten? Geen zorgen! Samen met jouw Relatiemanager bepaal je met welke Wft's je aan de slag gaat.

Hoe behaal je een Wft-diploma?

Diverse organisaties bieden Wft-opleidingen of -cursussen aan, waarmee je binnen een relatief korte periode wordt voorbereid om het Wft-diploma te behalen. Zo ook Totality. Ben je starter in de bancaire sector en heb je nog geen Wft's op zak, dan kan je bij Totality starten in het Young Talent Program waar je binnen twee maanden tijd twee Wft's behaalt. Zoals eerder genoemd, heb je de keuze uit verschillende soorten Wft-diploma's. Begin altijd met het behalen van het Wft Basis-diploma en breid dit vervolgens uit met een specialisatie die aansluit bij de functie die je ambieert. Ben je er niet zeker van welke Wft je na je Wft Basis moet behalen, ga dan in gesprek met onze Relatiemanagers en zij helpen je graag verder in het maken van de juiste keuze.