Facebook
LinkedIn
Instagram
Terug

 

Wat houdt CDD (Customer Due Diligence) in?

Wat houdt CDD (Customer Due Diligence) in?

19 jul 2019

CDD: momenteel een veelgehoord item binnen de financiële dienstverlening, maar wat houdt het in? In dit artikel lees je alles over deze term en waarom dit momenteel zo'n 'hot' item is.

 

Wat is CDD?
Customer Due Diligence (CDD), Know Your Customer (KYC) en klantcontrole, termen die op dit moment veel worden gehoord en ook veel door elkaar worden gebruikt. Eigenlijk komen deze termen allemaal op hetzelfde neer; het voorkomen van financiële fraude en het witwassen van geld. Van steeds meer organisaties wordt verwacht dat zij hun klanten door en door kennen. Zo moet iedere bank weten met welk doel de klant bij hun bankiert. CDD is daarmee een onmisbaar onderdeel van een integere bedrijfsvoering.

 

Het belang van Customer Due Diligence
Waar staat Customer Due Diligence dan precies voor? Due Diligence betekent letterlijk 'gepaste zorgvuldigheid', wat betekent dat je zorgvuldig moet zijn voordat je als financiële dienstverlener een klantrelatie aangaat. Onderzocht moet worden wat het 'reputatierisico' is. Niet alleen qua branche waarin de klant actief is, maar ook de bedrijfsstructuur, eigenaren, intenties en landen waarin gehandeld wordt.

 

In Nederland is er sprake van de WWFT: Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme. Deze wet heeft als doel witwassen en het financieren van terrorisme te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal gemaakt wordt zodat de herkomst niet langer zichtbaar is. Er is sprake van terrorismefinanciering als vermogen wordt gebruikt om terroristische activiteiten mogelijk te maken. Als specialist binnen dit domein ben je als het ware een soort toezichthouder die werkt binnen deze wet.

 

Vacatures
Omdat CDD zo'n belangrijk onderwerp is binnen het bancaire domein en iedere bank moet voldoen aan de wettelijke vereisten is er ook veel vraag naar specialisten op het gebied van CDD. Vind jij het een fascinerend vakgebied en wil je weten wat wij hierin voor je kunnen betekenen? Bekijk de vacatures en solliciteer direct! Of neem contact met ons op.